Thailand

Thailand is al jaren een van de meest populaire vakantielanden van Azië. Dit vanwege zijn vele bezienswaardigheden, activiteiten, tropisch klimaat, toegankelijkheid en vriendelijke bevolking. Daarnaast is het voor toeristen een heel veilig land. Waar u ook gaat of staat, de kans dat u iets zal gebeuren is zeer klein. Thailand! Ongeveer even groot als Frankrijk  en met een inwonersaantal van 70 miljoen. De enorme metropool Bangkok is op zich al een wereld op zichzelf. Een uitdaging om deze chaotische stad te ontdekken. Chaotisch maar waar alles een eigen plek lijkt te hebben maakt het dat het levensritme van Bangkok zijn eigen weg kent. Hier laat men zich niet gek maken, hoor je geen luid toeterende auto's en bij de metro en skytrain geen geduw of getrek maar wacht men keurig in een rij en loopt men vervolgens rustig te trein binnen. Maar Thailand is veel meer dan Bangkok alleen. Vanwege de prima infrastructuur kan er op ongeveer 2 weken tijd veel worden ondernomen om het land verder te ontdekken. De veelbesproken River Kwai met zijn onuitwisbare geschiedenis en indrukwekkend jungle gebied. Ook de oude hoofdstad Ayutthaya is een bezoek meer dan waard, evenals de in 1262 gestichte stad Chiang Mai. Ook deze stad kent weer zijn geheel eigen ritme en heeft het veel meer een tempo als dat van een uit de kluiten gewassen dorp dan een stad. Bezoek de Gouden Driehoek en ontmoet het nog pure Thailand in het Noord Oosten, de zogenaamde I San, waar Thailand veel meer zichzelf is gebleven dan op andere plaatsen. In het zuiden is het op de eilanden volop genieten van zon, zee en strand want ook qua strandbestemming staat Thailand hoog genoteerd op de wereldranglijst. Thailand, variatie alom. Van high tech sky trains tot traditionele Tuk Tuk's, en waar watertaxi's over de rivieren zoeven en door de kanalen. De meest indrukwekkende winkelparadijzen en de eenvoud van zijn traditionele en kleurrijke markten. Streetfood en culinair hoogstaand gewaardeerde restaurants. Rooftops en een gevarieerd uitgaansleven met pubs met live muziek en sprankelende shows. De uitgestrekte rijstvelden en indrukwekkende berggebieden met vele vergezichten en panorama's nodigen uit om verder te ontdekken. Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in een van 76 beschermde nationale parken waar nog wilde dieren in voorkomen.  De Thai is trots op zijn ware tradities, zijn koninkrijk en samenhorigheid. Boeddhisme en respect zijn de ingrediënten van een dagelijkse cultuur die het leven in Thailand heel wat aangenamer maken. Maar bovenal wordt Thailand gevormd door de vriendelijke en goedlachse Thai. Gastvrijheid is hier niet aangeleerd maar aangeboren en zit in het bloed van de Thai. En dat alles maakt een bezoek aan Siam, de oude naam van Thailand, tot een belevenis en  uitstekende keuze voor een onbezorgde vakantie! Welkom in het Land Van De Glimlach.


Toelatingseisen

Blijft u minder dan 30 dagen in Thailand, dan heeft u geen visum nodig.
Blijft u langer dan 30 dagen dan heeft u een toeristen visum nodig wat u kunt aanvragen bij de Thaise ambassade in Den Haag of het Thaise consulaat in Amsterdam.


Betalingen en Wisselkoersen

Valuta

Baht (THB; symbol ฿)  = 100 satang. Noten zijn in coupures van 1-10 000, 500, 100, 50, 20 en 10. Munten zijn in coupures van 1-10, 5, 2 en 1, en 50, 25, 10, 5 en 1 satang.

De import en export van lokale valuta is beperkt tot 580.000. De in- en uitvoer van vreemde valuta is onbeperkt, maar bedragen van meer dan US$20.000 moeten worden gedeclareerd.

Buitenlandse valuta's kunnen worden ingewisseld bij banken, hotels (waarbij een hoge commissies in rekening wordt gebracht) en wisselkantoren (meestal de best koers) zijn te vinden in grotere steden. Buiten grote steden en toeristische gebieden kan het moeilijk zijn om nota's van hoge waarde uit te wisselen, dus bezoekers worden geadviseerd om kleine wisselgeld mee te nemen.

 

Bankieren

Bankuren: maan-vr 0830-1530.

American Express, MasterCard en Visa worden algemeen geaccepteerd. Geldautomaten zijn te vinden in alle grote steden en bijna bij alle provinciale banken. Let op: bij het pinnen worden kosten in rekening gebracht. 

Reizigers cheques worden geaccepteerd door bijna alle banken en grote hotels en winkels. Om extra wisselkoerskosten te vermijden, wordt reizigers geadviseerd om reischeques in Amerikaanse dollars, euro's of ponden te nemen.


Reizen en Plaatselijk Transport

Thai Airways International (TG) voert diensten uit naar alle grote steden, in totaal 12 binnenlandse bestemmingen, waaronder Phuket en Chiang Mai. Bangkok Airways (PG) vliegt verschillende extra routes, waaronder Ko Samui. Kortingen zijn beschikbaar tijdens het laagseizoen en tijdens speciale promotieperiodes. Orient Thai Airlines, voorheen bekend als One-Two-Go Airlines en Nok Air bieden ook binnenlandse vluchten aan.

Wegen in Thailand variëren van meerbaans snelwegen rond Bangkok tot kleine rijstroken bekend als sois. Populaire routes in de provincies zijn vaak vier rijbaans.Er is een redelijk wegennet bestaande uit vele snelwegen, die worden aangeduid met nummers, en 52.000km (32.300 mijl) van nationale en provinciale wegen. Alle belangrijke wegen zijn verhard.

Autoverhuurdiensten zijn beschikbaar in alle grote steden van zowel internationale als lokale bedrijven. De minimumleeftijd voor het rijden in Thailand is 18 jaar en het dragen van veiligheidsgordels is verplicht. De snelheidslimiet is 50km/u (31mph) tot 60km/u (35mph) in steden en 90 tot 120km/u (52 tot 74mph) op snelwegen en landwegen. Een nationaal rijbewijs en een internationaal rijbewijs (IDP) zijn vereist. IDP's zijn drie maanden geldig, waarna een Thais rijbewijs vereist is. Auto's worden aan de linkerkant van de weg in Thailand gereden.

Taxi's zijn gemakkelijk te vinden en goedkoop te gebruiken in Bangkok. In andere steden, zoals Chiang Mai, zijn lokaal vervoer zoals tuktuks veel goedkoper en gebruikelijker.

Fietsverhuur is beschikbaar op de meeste toeristische locaties in het hele land, maar vanwege de grillige aard van de rijnormen en het zware verkeer is voorzichtigheid geboden. Het is echter een uitstekende vorm van vervoer voor diegenen die de rustigere gebieden van het land willen reizen.

Er zijn veel intercity-busdiensten, die variëren van ongemakkelijke en drukke bussen tot luxe bussen met airconditioning. De prijzen zijn vrij goedkoop, maar het afschuwelijke verkeer in sommige delen van Thailand maakt het reizen met de bus vrij traag.

Conventionele busdiensten in Bangkok worden geëxploiteerd door de Bangkok Mass Transit Authority, maar er zijn ook uitgebreide particuliere minibusactiviteiten. Premium tarieven worden in rekening gebracht voor airconditioning (room- en blauwe bussen) en expresbussen. De gewone bussen zijn crème en rood of wit en blauw en rekenen een vast tarief, ongeacht de afgelegde afstand. De tarieven zijn over het algemeen laag en worden verzameld door geleiders.

In Bangkok worden taxi's met het TAXI-METER teken gemeten. Samlors of tuk-tuks zijn driewielige taxi's zonder meter; het tarief moet worden onderhandeld voordat de reis begint. Deze zijn goedkoper dan taxi's, maar zijn alleen geschikt voor korte afstanden.

Er worden snelle, snelle en gewone motorbootdiensten uitgevoerd door de Chao Phraya Express Boat op de Chao Phraya rivier tussen de Nonthaburi pier ten noorden van Bangkok naar de Rajburana pier in het zuiden van Bangkok. De snelboten, gemarkeerd met gele, blauwe of groene en gele vlaggen, zijn duurder dan de snelle oranje vlaggen vliegende boten. De gewone vlaggenloze boten zijn de goedkoopste.

De Skytrain (BTS), een verhoogd massa-transitsysteem in Bangkok, loopt van 0600-2400. De metro rijdt van Hualamphong naar Bang Sue. Treinen vertrekken om de vijf tot negen minuten tussen 0600 en 2400 uur.

Het openbaar vervoer van Chiang Mai is beperkt tot rode songtaew (minibussen), tuk-tuks, riksja's en kenmerkende gele taxi's die voornamelijk vanaf de luchthaven opereren. Er is nu een beperkte busdienst in gebruik.

Het uitstekende spoorwegnet strekt zich uit over 4.600 km (2.860 mijl) en verbindt alle grote steden met uitzondering van Phuket. Het wordt gerund door de nationale spoorwegen van Thailand (tel: 1690; www.railway.co.th; online boeking: www.thairailticket.com). Er zijn vier hoofdroutes naar de noordelijke, oostelijke, zuidelijke en noordoostelijke regio's, en ook een westelijke lijn naar Thon Buri, River Kwai Bridge en Nam Tok.

Er zijn verschillende dagelijkse diensten op elke route, met airconditioning slaap- en restaurantauto's op de belangrijkste treinen. De reizen zijn ontspannen en comfortabel, en reizen met de trein is zeker een van de beste manieren om het land te verkennen. De Southern Line Express stopt bij Surat Thani voor diegenen die willen doorgaan met de bus en de veerboot naar de eilanden voor de oostkust. De meeste dienstregelingen worden in het Engels gepubliceerd.

Veerdiensten rijden tussen het vasteland en verschillende eilanden, waaronder Surat Thani naar Ko Samui, Phuket naar Phi Phi, Pattaya naar Ko Samet en Trat naar Ko Chang, en kunnen persoonlijk worden geboekt aan de kade. Sterke concurrentie op alle belangrijke routes zorgt ervoor dat de tarieven laag blijven. In het moessonseizoen van mei tot oktober worden gereduceerde diensten uitgevoerd langs de oostkust en de Andamanse kust, en van november tot januari aan de Golfkust. Hoe meer afgelegen plekken in deze periodes ontoegankelijk worden.


Gezondheid / Medische informatie

Gezondheid in Thailand

Belangrijk is dat u een goede reisverzekering afsluit zodat u in Thailand goed verzekerd bent.

Medische zorg, vooral in grote steden, staat in Thailand op een hoog niveau en bekleedt het een 6e plaats op de wereldranglijst (Nederland staat genoteerd op nr 11, bron WHO en enkele andere vooraanstaande organisaties). 

In Thailand zijn geen huisartsen zoals wij dit in Nederland kennen. Wel zijn er veel klinieken waar men voor kleine verwondingen of voor niet ernstige ziektes, zoals een verkoudheid, terecht kan. Is het ernstiger, dan kan men het beste meteen doorgaan naar een ziekenhuis waar goede artsen zijn. De (privé) ziekenhuizen zijn in Thailand bijzonder goed en beschikken veelal over de meest moderne apparatuur. 

Op het platteland en in kleinere plaatsen moet men rekening houden met primitievere ziekenhuizen, maar ook hier spreekt men in de ziekenhuizen tegenwoordig op de meeste plaatsen Engels. En mocht er iets ernstigs aan de hand zijn, een grote stad met uitstekende medische voorzieningen is meestal niet al te ver uit de buurt en is de infrastructuur om daar te komen veelal uitstekend. 

VACCINATIES
Onze organisatie mag geen officiële adviezen geven omtrent vaccinaties. Enkel kunnen wij u adviseren om ruim voor vertrek naar Thailand contact op te nemen met uw huisarts of met de plaatselijke GGD voor de laatste informatie omtrent vaccinaties. In het algemeen worden voor Thailand inentingen tegen tyfus, DTP en hepatitis A (geelzucht) geadviseerd. 

Waar dient u verder rekening mee te houden!

Water
Niet uit de kraan drinken maar uit de flesjes die gratis op uw kamer worden neer gezet. Tanden poetsen met kraanwater is echter geen probleem.

Muggen
Thailand is een echt tropisch land en komen er dus muggen voor. Hoewel de door toeristen bezochte gebieden in het algemeen malariavrij zijn, zijn er altijd risicogebieden (diep in de jungle bijvoorbeeld). Er zijn in Thailand goede muggen bestrijdende (DEET) middelen verkrijgbaar die u zo ongeveer op elke hoek van de straat kan kopen. Niet nodig om dit vanuit uw thuisland mee te nemen want hier op de bestemming zijn ze enorm veel goedkoper dan in uw thuisland. Malaria komt in Thailand dus niet meer veel voor maar wel denque fever dat u ook door muggenbeten kunt oplopen. Het is dus goed om een goede muggenmelk bij de hand te hebben. Niettemin is denque fever, dat u alleen overdag kan oplopen want in de avond en ’s nachts zijn deze muggen niet aktief,  over het algemeen binnen enkele dagen goed te genezen.

Tandartsen
De tandartsen in Thailand zijn veelal in het buitenland opgeleid en verstaan hun vak. Ze beschikken meestal over de modernste apparatuur en kunnen u zeker helpen. Overal in het land zijn tandarts klinieken of u kunt ook naar een ziekenhuis waar tandartsen zijn gevestigd. Prijzen liggen een stuk lager dan in Nederland of België.

Geneesmiddelen
Veel geneesmiddelen zijn doorgaans, zeker in wat grotere plaatsen, overal verkrijgbaar. Neemt u geneesmiddelen mee vanuit Nederland, dan is het verstandig om een doktersverklaring mee te nemen, althans voor zwaardere geneesmiddelen.

Eten
Thaise keuken is doorgaans goed en schoon. Rauwe groenten wordt goed gewassen en levert over het algemeen geen problemen op. Ook het inmiddels beroemde “streetfood” kunt u rustig proberen. 

Toiletten
Over het algemeen is het in Thailand heel eenvoudig om een goed toilet te vinden. Bij tankstations zijn ze volop aanwezig alsmede toiletten voor rolstoelgebruikers. Ook in warenhuizen vindt up op elke verdieping volop goede toiletten. In bijna alle gevallen zijn toiletten gratis. 

Corona
Monitoren wij elke dag op de laatste ontwikkelingen en brengen wij u voor aankomst op de hoogte van de laatste restricties. 


Eten, Drinken en Culinair Advies

Gebruik alleen gebotteld of gekookt water om te drinken, tanden te poetsen of ijs te maken.
Let op nij ijsblokjes in u drinken, als hier een gat in zit komt het uit een fabriek waar de ijsblokjes met schoonwater zijn gemaakt en kunt u het gerust gebruiken. 
Ongepasteuriseerde melk moet worden gekookt, hoewel er gepasteuriseerde of gehomogeniseerde melk beschikbaar is. Ingeblikte of poedermelk is veilig zolang het wordt gereconstitueerd met steriel water. Pas op voor zuivelproducten die mogelijk zijn gemaakt met niet-gekookte melk. Blijf bij vlees en vis die goed gekookt zijn, bij voorkeur warm geserveerd, maar niet opgewarmd. Vermijd rauwe groenten en ongeschild fruit.

Thais eten is traditioneel vrij warm en pittig, maar de meeste toeristische restaurants hebben de neiging om de warmte te verlagen voor de meer kwetsbare westerse gehemelte. De meeste Thaise gerechten worden bereid met verse ingrediënten zoals citroengras en koriander en rijst wordt vaak gegeten bij de meeste maaltijden. Populaire vruchten zijn papaja, jackfruit, mangosteens, rambutans, pomelo's (vergelijkbaar met grapefruits) en vooral durians, die farangs (buitenlanders) liefhebben of haten. De doornige vruchten hebben een nogal onwelriekende geur die er zelfs toe heeft geleid dat veel hotels hen van hun lokalen verbannen.

Uitstekend eten is te vinden in de kraampjes van de vele straatverkopers in het hele land, evenals top-notch eetgelegenheden. Er zijn ook veel Aziatische en Europese restaurants in de grote steden en kleinere steden.


Klimaat en Weersomstandigheden

Het weer in Thailand
Thailand kent 3 seizoenen. Deze seizoenen vallen niet in heel Thailand in dezelfde perioden maar verschillen van elkaar. Hieronder geven wij meer duidelijkheid als volgt: 

Klimaat van toepassing voor de volgende bestemmingen:
Bangkok, centraal, noord, noord oost, zuid oost, zuid west en west Thailand.

Hieronder vallen o.a. populaire bestemmingen als Hua Hin – Cha Am - River Kwai – Khao Yai Koh Samet, Koh Chang en omliggende eilanden, Khao Sok – Phuket, Krabi, Koh Lanta, Koh Phi Phi en overige eilanden in de Andaman Zee (westkust van Thailand).

Zomer (droge) periode van medio maart t/m medio juni
Droog met veel zon. Temperaturen variërend van 27 tot ongeveer 38 graden.
Regen periode van medio juni t/m  medio oktober:
Meestal geen langdurige regen maar kortstondige (hevige) buien. Bovendien regent het zeker niet dagelijks, temperaturen variërend van 27 tot 32 graden.
Winter (droge) periode van medio oktober t/m medio maart.
Droog met veel zon. Temperaturen variërend van 24 tot ongeveer 32 graden. In de avond kan in het noorden en noordoosten koeler zijn en in december en januari soms afkoelen tot 10 a 15 graden in de nacht.
 

Klimaat van toepassing voor de volgende bestemmingen:
​​​​​​​Koh Samui, Koh Tao, Koh Panghan en alle andere eilanden welke gelegen in de “Golf van Thailand”.

Zomer (droge) periode van medio maart t/m medio september.
Droog met veel zon. Temperaturen variërend van 26 tot ongeveer 34 graden.
Regen periode van medio september t/m  medio januari.
Meestal geen langdurige regen maar kortstondige (hevige) buien. Bovendien regent hetzeker niet dagelijks. Temperaturen variërend van 25 tot ongeveer 32 graden. 
Winter periode van medio januari  t/m medio maart. 
Droog en veel zon. Temperaturen variërend van 24 tot ongeveer 29 graden.

Waar verder rekening mee te houden!
In de regentijd zijn buien veelal kort en krachtig, echter, op de eilanden kunnen de buien langer duren evenals in sommige nationale parken.

Goed om te weten!
In de regentijd een paraplu of regenjack meenemen. Voor wat betreft kleiding, bijna het hele jaar door luchtige zomerkleding. Let op, in de wintermaanden kan het in het noorden, zoals in plaatsen als Chiang Mai, en in het noord oosten in de avond afkoelen. Een jasje of een vest is voor deze periode op sommige avonden aan te bevelen.


Kledingvoorschriften

Lichtgewicht katoenen of linnen kleding en lichtgewicht regenkleding worden het hele jaar door geadviseerd. Een badpak, zonnebrandcrème, zonnehoed en strandkleding zijn essentieel.
Een goed paar wandelschoenen wordt aanbevolen.
Bezoekt u een tempel, zorg dan dat de knieën en schouders bedekt zijn, 


Internetbeschikbaarheid

Bijna overal is een goed internet netwerk beschikbaar. Koop bij aankomst op de luchthaven een sim-kaart met 4 of 5G, hier heeft men over het algemeen de heel reis voldoende aan. 


Netspanning en Telefonie

Elektrische stopcontacten in Thailand zijn Type O (TIS 166-2549) en een hybride uitlaattype die zowel Type C (CEE 7/16 Europlug) als Type B (NEMA 5-15) stekkers accepteert. Als de stekker van uw apparaat niet overeenkomt met de vorm van deze stopcontacten, heeft u een reisstekker nodig om aan te sluiten. Travel stekkeradapters veranderen gewoon de vorm van de stekker van uw apparaat om te passen op welk type stopcontact u nodig hebt om aan te sluiten. Als het cruciaal is om te kunnen aansluiten wat er ook gebeurt, neem dan een adapter mee voor alle typen.

Elektrische stopcontacten in Thailand leveren meestal elektriciteit met 230 volt AC/50 Hz frequentie. Als u een apparaat aansluit dat is gebouwd voor 230 volt elektrische ingang, of een apparaat dat compatibel is met meerdere spanningen, dan is een adapter alles wat u nodig hebt. Als uw apparaat niet compatibel is met 230 volt, is een spanningsomvormer nodig.


Algemene Informatie

Weeshuistoerisme

Bezoek aan een weeshuis is vaak goed bedoeld, maar kan (onbedoelde) negatieve gevolgen hebben,
ook voor de ontwikkeling van de kinderen, en kan in verband worden gebracht met uitbuiting en mensenhandel. 

Zware omstandigheden in gevangenissen

Kleine overtredingen kunnen in Thailand leiden tot een verblijf van enkele weken in een detentiecentrum, voordat men het land wordt uitgezet. Houd er rekening mee dat de omstandigheden in Thaise gevangenissen zowel lichamelijk als geestelijk erg zwaar zijn.

Drugs

In toeristische gebieden zijn drugs makkelijk verkrijgbaar. Wees u ervan bewust dat de straffen voor het bezit van en handel in drugs in Thailand veel zwaarder zijn dan in Nederland. In Thailand wordt geen onderscheid gemaakt tussen softdrugs en harddrugs. Beiden zijn (zwaar)strafbaar.
Respecteer het koningshuis

Doe geen kritische uitspraken over het Thaise koningshuis. Discussieer ook niet over dit onderwerp. Er geldt in Thailand een verbod op het beledigen van het koningshuis. Daar staan zware straffen op. Dit verbod wordt strikt gehandhaafd.

Roken en sigaretten

Vanaf november 2017 is roken op populaire stranden in Thailand strafbaar. De straf voor roken op het strand kan leiden tot een jaar gevangenisstraf of het betalen van een boete van maximaal 100.000 Baht.

Het is illegaal om meer dan 200 sigaretten per persoon in te voeren in Thailand. Dit wordt bij aankomst door de douane op de luchthaven gecontroleerd. Bij overtreding volgt een boete en worden de sigaretten in beslag genomen.

Ook de invoer van elektronische sigaretten en navullingen voor deze sigaretten is strafbaar in Thailand. E-sigaretten kunnen op het vliegveld in beslag worden genomen. U loopt het risico om een hoge boete te krijgen of een gevangenisstraf van maximaal 10 jaar.


terug naar boven