Smekmånad på Sri Lanka och Maldiverna

Dela med sig:

Sri Lanka

Ligger mellan de mer utforskade delarna av Indien och Sydostasien, Sri Lankas historia, kultur, och naturlig skönhet gör det till en onekligen lockande destination. En historiker lekplats, Sri Lanka har en historia som går tillbaka 3000 år och är en av några platser som erbjuder så många som åtta UNESCO: s världsarvslista, inklusive det världsberömda Dambulla Royal Cave Temple och Golden Temple. Som dess massiva granne Indien, Sri Lanka är ett mångsidigt land, hem för många religioner, etniciteter och språk. Dess storlek innebär dock att besökare kan spendera tid på att meditera i ett 2000-årigt tempel på morgonen, turnera i det heliga hemmet för världens äldsta levande mänskligt planterade träd på eftermiddagen och njuta av läckra lokala ris- och curryrätter till middag. Det är också fortfarande välsignat med olika vilda djur som har överlevt på denna lilla ö i århundraden tillsammans med denna mänskliga civilisation, inklusive den mäktiga Sri Lankas elefant. En riktig pärla, Sri Lanka har något för alla - från den moderna staden Colombo med sina skyskrapor till nationalparker full av elefanter och miles av orörda stränder som erbjuder episk surf.

Sigiriya

Dagar 1 - 3

Beläget i den norra stadsdelen Matale i Sri Lanka, är den lilla byn Sigiriya mest känd för sin närhet till den magnifika Sigiriya 'Lion Rock '. Byn erbjuder bekvämt boende och en mängd olika restauranger för besökare att njuta av när de stannar över för att se den berömda klippan. Denna gamla klippfästning stiger plötsligt från det frodiga landskapet och når över 200 meter i höjd. Att kröna denna massiva utväxt är ruinerna av en forntida civilisation, som anses vara ett av de bäst bevarade exemplen på uråldrig stadsplanering och som finns med på UNESCO:s världsarvslista. Besökare kan gå genom de lilja-prickade vallgraven, frodiga trädgårdar och grotthelgedomar, genom den stora lejontassingången, och klättra upp i serien av branta trappor som passerar vackra väggmålningar målade på de rena stenväggarna, och njut av att utforska ruinerna och njuta av spektakulära vyer över omgivningarna.

Mer information

Kandy

Dagar 3 - 5

Den andra stora staden i Sri Lanka (den andra är Colombo) ligger i centrum av Kandy Plateau, ett område med vackra tropiska teplantager. Ett magnifikt måste-se inslag i området är Kandy Lake, norr om vilket ligger det gyllene taket Tandtemplet (ett UNESCOs världsarvslista och en viktig plats för buddhistisk dyrkan, som det sägs att hysa en tandkvarleva av Buddha). Andra fascinerande platser att besöka inkluderar Ceylon Tea Museum, Buddhistiska publikationssällskapet, det ayurvediska centrumet i Amaya Hills i närheten, Kandyan Art Association och Cultural Centre, där hantverkare kan ses på jobbet, och Kandy Muslim Hotel, som erbjuder de finaste kryddade curryerna serveras med Naan eller Rotis.

Mer information

Nuwara Eliya

Dagar 5 - 6

Nuwara Eliya är en vacker bergsstation stad i centrala provinsen Sri Lanka. Ibland kallas ”Little England”, staden är välskött och har brittisk stil röda tegelväggar, Mock-Tudor halvtimbering och en mycket engelsk country club. De omgivande områdena erbjuder fantastisk utsikt över dalar, ängar, berg och grönska, och viktigast av allt en underbar paus från värmen och fuktigheten i kusten. Tegods, vattenfall och berg kompletterar bilden. Besökare kan ta guidade turer i teplantagerna, vandra genom rosorna, ta den pittoreska vägen till vattenfallet ”Lovers” och gå genom orkidéer och gigantiska cypresser vid Hakgala Gardens. Andra höjdpunkter inkluderar Seetha Amman och Nuwara Eliya buddhistiska templen, och Galway's Land National Park.

Mer information

Tissamaharama

Dagar 6 - 7

Tissamaharama, även känd som Tissa, är en viktig utgångspunkt för djurskyddssafaris i Sri Lankas mest berömda nationalpark, Yala, officiellt känd som Ruhuna National Park. Tissamaharama omges av risfält och gamla tempel och är känt för sitt rika kulturarv och vackra naturliga omgivningar. Bortsett från dess rikliga kulturella och religiösa erbjudanden, är det också en naturälskares paradis. Tissa-sjön lockar flockar av roosting egrets, och en safari i Yala National Park är ett måste. Den täcker en yta på 1 260 kvadratkilometer, men endast en femtedel är öppen för besökare. Resten betecknas som ett naturreservat hem till olika vilda djur, inklusive elefanter, leoparder, lättjbjörnar, vattenbufflar, vildsvin, gyllene schakaler och prickiga rådjur.

Boende

Mer information

Beruwala

Dagar 7 - 8

Den första muslimska bosättningen i Sri Lanka, Beruwala grundades av arabiska handlare runt 800-talet e.Kr. Öns äldsta moské, Kechimalai, finns här, byggd på en stenig halvö med utsikt över staden. Beruwala är utgångspunkten för den 130 kilometer långa stranden, känd som den “gyllene milen” som slutar i Bentota. Området i staden kallas “China Fort” är känt över hela världen som ett pärla handelscentrum. Besök Pathea pärla marknaden och förundras över den myriad av ädelstenar och smycken som erbjuds.

Mer information

Maldives

Omfattar över 1000 korallöar som bildar cirka 25 naturliga atoller, är Maldiverna separerade från resten av världen av det till synes oändliga Indiska oceanen, som erbjuder besökarna en avskild liten ficka av paradiset. Dessa utsökta tropiska öar är mest kända för sina vita pulversandstränder, glittrande blå laguner och omfattande rev som är hem för ett varierat utbud av färgglatt marint liv. Nationens livliga huvudstad Malé har en mängd charmiga butiker och restauranger samt en upptagen fiskmarknad och en moské från 1600-talet känd som Hukuru Miskiy som byggdes av intrikat snidade vita koraller. Besökare kommer att hitta massor av aktiviteter för att hålla dem underhållna, inklusive: dykning, snorkling, vattenskidor, stå upp paddleboarding, spa-besök och hoppa från en idyllisk liten ö till nästa.

Alif Dhaal Atoll

Dagar 8 - 12

Alifu Dhaal Atoll, även känd som Ari South, är en administrativ uppdelning av Maldivernas skärgård. På grund av en nyligen genomförd turistboom har atollen nu ett antal bebodda öar med lyxiga semesterorter och välutrustade dykcenter. Huvudstaden är staden Mahibadhoo, som är hem för omkring 2000 invånare och erbjuder ett brett utbud av faciliteter och tjänster. Den exceptionella dykning är utan tvekan den främsta attraktionen med ett varierat utbud av marint liv som bor i området, inklusive manta strålar, valhajar, hammarhuvuden, gitarrhajar, sköldpaddor, grå revhajar, frogfish och otaliga andra färgstarka fiskarter. Förutom dykning kan du njuta av: vindsurfing, snorkling, kajakpaddling, simning eller bara koppla av på någon av de många idylliska vita sandstränderna.

Mer information

tillbaka till toppen