Kultur och strand på Sri Lanka under sommaren

Dela med sig:

Sri Lanka

Ligger mellan de mer utforskade delarna av Indien och Sydostasien, Sri Lankas historia, kultur, och naturlig skönhet gör det till en onekligen lockande destination. En historiker lekplats, Sri Lanka har en historia som går tillbaka 3000 år och är en av några platser som erbjuder så många som åtta UNESCO: s världsarvslista, inklusive det världsberömda Dambulla Royal Cave Temple och Golden Temple. Som dess massiva granne Indien, Sri Lanka är ett mångsidigt land, hem för många religioner, etniciteter och språk. Dess storlek innebär dock att besökare kan spendera tid på att meditera i ett 2000-årigt tempel på morgonen, turnera i det heliga hemmet för världens äldsta levande mänskligt planterade träd på eftermiddagen och njuta av läckra lokala ris- och curryrätter till middag. Det är också fortfarande välsignat med olika vilda djur som har överlevt på denna lilla ö i århundraden tillsammans med denna mänskliga civilisation, inklusive den mäktiga Sri Lankas elefant. En riktig pärla, Sri Lanka har något för alla - från den moderna staden Colombo med sina skyskrapor till nationalparker full av elefanter och miles av orörda stränder som erbjuder episk surf.

Kalpitiya

Dagar 1 - 3

Kalpitiya ligger i den nordvästra provinsen Sri Lanka och är känd för sin spektakulärt natursköna miljö. Det är ett mecka för kitesurfers och solsökare på Sri Lankas västkust. Besökare kan se fram emot en båttur för att se delfiner och valar, titta på en vacker solnedgång och koppla av på orörda stränder, inklusive Alankuda och Kudawa - de två bästa stränderna i Kalpitya. Andra populära aktiviteter inkluderar: vindsurfing, kitesurfing på de stora platta lagunerna, kajakpaddling i lagunen och mangroveskogar samt snorkling och dykning på den otroliga Bar Reef och St Anne's Reef.

Mer information

Jaffna

Dagar 3 - 4

Den antika staden Jaffna ligger på Sri Lankas norra spets och fungerar som huvudstad i norra provinsen, Sri Lankas minst besökta region. Här kan du uppleva några av de finaste romerska och medeltida städerna och förr eller senare kommer du uppleva några av de finaste romerska och medeltida omgivningarna. Denna hamnstad har behållit sin unika karaktär med en fängslande blandning av livlig tamilsk kultur och kolonial charm. Jaffna är en utmärkt bas för att utforska den natursköna halvön Jaffna och de omgivande öarna. Besökare kan promenera stadens lummiga trädkantade gator, se de gyllene valv i Nallur Kandaswamy templet, upptäcka den imponerande stjärnformade Jaffna Fort, en 17-talet portugisisk fort; och besöka Jaffna Archaeological Museum, visar pre-koloniala artefakter holländska kanoner.

Mer information

Trincomalee

Dagar 4 - 6

Ligger ca 250km nordost om huvudstaden Colombo, den stora semesterorten och hamnstaden Trincomalee har en av de finaste naturliga djuphavshamnar i världen. Stränderna Nilaveli, Uppaveli och den offshore Pigeon Island är stora attraktioner, och de senaste åren har valskådning blivit ett populärt tidsfördriv för både besökare och lokalbefolkningen. Dykcenter möjliggör dykning och snorkling, och gott om simning. Besök Trincomalee District, även känd som Gokanna, för att se en mängd antika buddhistiska tempel ruiner, nu stora arkeologiska platser. Ungefär åtta kilometer ut ur staden finns de varma källorna på Kanniyai som drar regelbundna folkmassor för deras terapeutiska värde.

Mer information

Pasikudah

Dagar 6 - 8

Pasikudah ligger cirka 35 kilometer nordväst om Batticaloa i Sri Lanka och är en liten badort som är känd för sin vidsträckta gyllene vik som har en av de längsta sträckorna av grunda kustlinjer i världen där du kan vada för 50 meter ut till havet. Denna underbara kustmiljö ger en idealisk miljö för en rad vattensporter inklusive snorkling runt korallrevet som kryllar av exotiskt marint liv, dykning runt vraket av HMS Hermes, ett WW2 brittiskt sjöfartyg, vattenskidor eller whizzing runt på en hoppfull banan båttur, eller ger sig ut på ett spännande djuphavsfiske äventyr. Segelturer erbjuds också och inkluderar solnedgångskryssningar, valskådning utflykter och övernattningsstadgar. Inre vattenaktiviteter inkluderar äventyrliga safaris där du kan vandra genom naturreservat där elefanter och andra vilda djur kan ses.

Mer information

Sigiriya

Dagar 8 - 9

Beläget i den norra stadsdelen Matale i Sri Lanka, är den lilla byn Sigiriya mest känd för sin närhet till den magnifika Sigiriya 'Lion Rock '. Byn erbjuder bekvämt boende och en mängd olika restauranger för besökare att njuta av när de stannar över för att se den berömda klippan. Denna gamla klippfästning stiger plötsligt från det frodiga landskapet och når över 200 meter i höjd. Att kröna denna massiva utväxt är ruinerna av en forntida civilisation, som anses vara ett av de bäst bevarade exemplen på uråldrig stadsplanering och som finns med på UNESCO:s världsarvslista. Besökare kan gå genom de lilja-prickade vallgraven, frodiga trädgårdar och grotthelgedomar, genom den stora lejontassingången, och klättra upp i serien av branta trappor som passerar vackra väggmålningar målade på de rena stenväggarna, och njut av att utforska ruinerna och njuta av spektakulära vyer över omgivningarna.

Mer information

Kandy

Dagar 9 - 12

Den andra stora staden i Sri Lanka (den andra är Colombo) ligger i centrum av Kandy Plateau, ett område med vackra tropiska teplantager. Ett magnifikt måste-se inslag i området är Kandy Lake, norr om vilket ligger det gyllene taket Tandtemplet (ett UNESCOs världsarvslista och en viktig plats för buddhistisk dyrkan, som det sägs att hysa en tandkvarleva av Buddha). Andra fascinerande platser att besöka inkluderar Ceylon Tea Museum, Buddhistiska publikationssällskapet, det ayurvediska centrumet i Amaya Hills i närheten, Kandyan Art Association och Cultural Centre, där hantverkare kan ses på jobbet, och Kandy Muslim Hotel, som erbjuder de finaste kryddade curryerna serveras med Naan eller Rotis.

Mer information

tillbaka till toppen