Het graf van Akbar de Grote is een belangrijk Mughal architectonisch meesterwerk, gebouwd 1605-1613, gelegen op 48 Ha (119 hectare) terrein in Sikandra, een voorstad van Agra, Uttar Pradesh, India.
De derde Mughalse keizer Akbar de Grote (1555-1605) begon zelf met de bouw rond 1600, volgens de Tartarijse traditie om te beginnen met de bouw van iemands graf tijdens zijn leven. Akbar zelf plande zijn eigen graf en koos er een geschikte plek voor. Na zijn dood voltooide Akbar's zoon Jahangir de bouw in 1605-1613. Akbar was een van de grootste keizers in de geschiedenis van India.
Het is gelegen in Sikandra, in de buitenwijken van Agra, aan de Mathura weg (NH2), 8 km ten westen van het centrum van de stad. Ongeveer 1 km van het graf, ligt Mariam's Tombe, het graf van Mariam-uz-Zamani, echtgenote van de Mughal keizer Akbar en de moeder van Jahangir. De zuidelijke poort is de grootste, met vier witte marmeren minaretten met chhatri-topped die vergelijkbaar zijn met die van de Taj Mahal, en is het normale punt van binnenkomst naar het graf. Het graf zelf is omgeven door een ommuurde behuizing 105 m vierkant. Het grafgebouw is een piramide met vier lagen, met een marmeren paviljoen met daarin het valse graf. Het ware graf, net als in andere mausoleums, bevindt zich in de kelder. [2]
De gebouwen zijn voornamelijk opgebouwd uit een dieprode zandsteen, verrijkt met elementen in wit marmer. Versierde ingelegde panelen van deze materialen en een zwarte leisteen sieren het graf en het hoofdpoorthuis. Paneelontwerpen zijn geometrisch, bloemig en kalligrafisch, en prefigureer de meer complexe en subtiele ontwerpen later verwerkt in het graf van Itmad-ud-Daulah.