In Maria Laach worden landschap en cultuur, Gods schepping en de creatieve kracht van de mens op unieke wijze verenigd. De abdijkerk van Maria Laach, waar al eeuwenlang de lof van God wordt verkondigd, is de ziel van deze plek. Het is in deze combinatie dat voor veel mensen de aantrekkingskracht van het klooster ligt. Wie hier komt, moet kunnen zeggen: ik ben in Maria Laach. Mensen uit de hele wereld worden met benedictijnse gastvrijheid ontvangen door ons, het personeel en de bijna 30 benedictijnen die in de abdij van Maria Laach leven.
Bezienswaardig is de basiliek met haar zes torens, die de kern van het kloostercomplex vormt. Ze geldt als een van de mooiste romaanse bouwwerken in Noord-Europa. De kerk staat open voor iedereen.
Mensen van alle geloofsgemeenschappen zijn welkom bij de wel vijf kerkdiensten per dag en de dagelijkse biechtmogelijkheden. De schola van Laach is beroemd om zijn uitzonderlijk mooie gregoriaanse gezangen, die ook nu nog tijdens de missen worden gezongen.
Voor de kerk ligt het zogenaamde paradijs, een bijna vierkant atrium uit de 13e eeuw, bestaande uit drie vleugels met open bogen. Het is het enige bewaard gebleven atrium ten noorden van de Alpen. In het midden van de binnenplaats bevindt zich een kleine tuin en een klaterende leeuwenfontein, die in 1928 door broeder Radbod Commandeur werd gecreëerd.
Bij het betreden van de kerk trekt het grote mozaïek in de koorruimte van de oostelijke apsis de aandacht. Het toont Christus als verlosser van de wereld, boven alles uit tronend, met in Zijn linkerhand het opengeslagen Boek met de woorden ‘Ik ben de weg, de waarheid en het leven’ uit Johannes 14:6. Hier komen de monniken op de vaste gebedstijden bijeen om God te loven en om te bidden voor vrede in de wereld en voor het heil van de mensheid.