Lesotho is algemeen bekend als 'The Kingdom in the Sky'. Lesotho is met een gemiddelde hoogte van 2116 meter, het hoogst gelegen land ter wereld. De ligging is uniek omdat het volledig wordt omringd door Zuid-Afrika. Dit kleine en spectaculair bergachtige koninkrijk zorgt voor een heerlijk avontuurlijk uitje met ponyrijden, wandelen, rots klimmen, vissen, abseilen, vogels kijken, mountainbiken en zelfs skiën in de sneeuw.
De hooglanden van het land bieden een prachtig berglandschap, schone berglucht en de mogelijkheid om getuige te zijn van de fascinerende traditionele culturen van de warme en gastvrije Basotho bevolking. Bezoek geïsoleerde Basotho-dorpen verspreid over de glooiende heuvels van het buitengewoon mooie landschap van Lesotho met zijn adembenemende watervallen en zijn doolhof van glinsterende beekjes.
Routeplanner favorieten zijn: de hoogste waterval in zuidelijk Afrika, de Maletsunyane watervallen; evenals de moderne maar traditionele hoofdstad van Maseru. Lesotho is een ideale locatie voor reizigers die op zoek zijn naar een avontuurlijke buitenervaring op een plek met rauwe natuurlijke schoonheid met een prachtig bewaard gebleven authentieke lokale cultuur.
Tijdzone
Tijdens onze zomertijd is er geen tijdsverschil.
Tijdens onze wintertijd is het in Lesotho 1 uur later.
Lesotho kent geen verschil in wintertijd en zomertijd.
Visa
U dient te beschikken over een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij vertrek uit Lesotho.
Een visum is niet nodig als u korter dan 14 dagen in Lesotho verblijft. Bij een verblijf langer dan 14 dagen dient u contact op te nemen met de Lesotho Immigration Authorities.
Taal
In Lesotho spreekt men Zuid-Sotho en Engels. Dat zijn ook de twee officiële talen. Engels is vooral gangbaar in de steden. In het zeer bijzondere geval dat jij de Sotho taal beheerst, kun je door het hele land goed terecht.
Spreekt iedereen goed Engels in Lesotho?
Engels is één van de twee officiële talen van Lesotho. De meeste mensen spreken het dus. Zelfs in de bergdorpjes waar je op je ponytrek doorheen komt. Vaak spreekt daar echter niet iedereen de taal, dus zul je degenen die dat wel doen moeten gebruiken als tolk.
Geloof
Ongeveer tachtig procent van de bevolking van Lesotho is christelijk - vooral katholiek en anglicaans. Je ziet de, vaak door missionarissen gebouwde kerken overal in het land, zelfs op de gekste plekken in de bergen.
De overige twintig procent gelooft in traditionele Basotho religies. Zij zijn animistisch. Zij vereren dus de natuur en hun voorouders.
Cultuur en gewoonte
Op veel plekken in Lesotho worden nog altijd traditionele kleden en dekens geweven. Deze komen goed van pas voor de herders tijdens de koude winternachten, maar zijn tegenwoordig ook een zeer populair souvenir. De kleden verbeelden meestal traditionele dorpen of feesten.
Sangoma's, ofwel natuurgenezers, spelen nog altijd een zeer centrale rol in het leven van mensen in Lesotho. Bij ziekte, begrafenissen of godsdienstige rituelen treden zij op de voorgrond. Mensen in Lesotho worden bij voorkeur in zittende positie begraven, hun blik gericht op de zon.
Het zijn niet zozeer tradities of gebruiken waar je rekening mee dient te houden in Lesotho, maar vooral de extreme armoede. Vooral buiten de steden, in de bergen, is het leven buitengewoon primitief. Ga dus bijvoorbeeld niet uit van een warme douche, of een douche in het geheel, tijdens een meerdaagse ponytrek.
Het is wel belangrijk dat je de autoriteit van de Chiefs respecteert. Zij zijn de leiders van hun dorp en bepalen wat er op hun grondgebied gebeurt. Als jij bijvoorbeeld in een dorpje wilt kamperen of werk wilt verrichten, dien je dat altijd eerst nederig te vragen aan de Chiefs. Een flesje drank als cadeau helpt bijna altijd - al is het ethisch misschien wat onverantwoord.
Fotografie
De Basatho is een zeer eigen cultuur die sterk verschilt van de andere Afrikaanse culturen. De meeste mensen leven in dorpjes in de bergen en de huizen zijn vaak rond en gemaakt van steen en riet. Bij sommige huisjes hangen vlaggen, dit betekent dat de bevolking daar iets verkoopt. Zo betekent een gele vlag dat er maisbier verkocht wordt, een witte vlag dat er sorghumbier verkocht wordt en een groene vlag vertelt dat je er groente kunt kopen. Je kunt deze dorpjes bezoeken door middel van de Basatho-pony. Dit is samen met de ezel het lokale vervoersmiddel in de bergen. Als je open staat voor de cultuur en met respect om gaat met de bevolking, is een bezoek aan de dorpjes zeker een unieke ervaring. Pas hierbij waar nodig je kleding op aan en fotografeer alleen als mensen dat goed vinden. De cultuur van Lesotho is kleurrijk en mooi om te fotograferen. De inwoners leiden een simpel en traditioneel leven. Er zijn nog vele ambachtslieden die prachtige handgemaakte producten maken als aardewerk en zilver. Kenmerkend zijn de Mokorotlo hoeden, die van geweven gras gemaakt zijn.
Mobiel netwerk en telefoons
Als je telefoon simlockvrij is doe je er het verstandigst aan een simkaart te kopen in Lesotho. Daarmee bel je prepaid en de simkaart zelf kost niet meer dan een euro of twee.
Anders zijn er in de winkelcentra van Maseru altijd wel telefooncellen. Ook kun je bellen in lodges als de Malealea Lodge. Je koopt een simkaart net als beltegoed in de vele kiosks langs de weg en in de steden en dorpen. Meeste keus heb je uiteraard in Maseru, maar de mobiele telefoon is ook in Lesotho overal. Kun je toch geen simkaart verkoper vinden, vraag het dan iemand. Mensen in Lesotho zijn erg behulpzaam.
Internetcafés vind je vooral in Maseru. Het kan nogal een opgave zijn. Verstandiger is om je mailzaken even te laten rusten als je in de bergen van Lesotho bent.