Swaziland is een van de kleinste koninkrijkjes ter wereld. Swaziland is ruim 17.000 vierkante kilometer groot en ligt ingesloten tussen Zuid-Afrika en Mozambique. Het heeft ongeveer 1 miljoen inwoners. De voorouders van de Swazi stammen uit Centraal Afrika en leefden tot rond 1700 in het huidige Mozambique. Onder leiding van Ngwane III trokken zij naar Natal en later, rond 1750, naar het huidige gebied van Swaziland. Geleidelijk sloten de stammen zich aaneen tot een natie en deze werd tussen 1840 en 1869 geregeerd door koning Mswati. In 1907, na de Boerenoorlogen, werd Swaziland Brits protectoraat. In 1965 kreeg het zelfbestuur en sinds 1968 is het onafhankelijk. De hoofdstad is Mbabane. Het paleis van de koning staat in Lobamba, net buiten Mbabane. De koning is zeer invloedrijk en duldt geen tegenspraak. Zijn rijkdom staat in schril contrast tot die van zijn onderdanen, want Swaziland is tevens één van de armste landen ter wereld. Het toerisme is een opkomende industrie in Swaziland, maar staat nog in de kinderschoenen in vergelijking tot buurland Zuid-Afrika. Souvenirs en houtsnijwerk zijn hier goedkoper dan in Zuid-Afrika. Een groot deel van het land is heuvelachtig. Het klimaat is tropisch in de lagere streken en gematigd in de bergen. De meeste regen valt in de zomer (november-maart). Voor een bezoek aan Swaziland heeft u een visum nodig, dat u echter gemakkelijk aan de grens kunt verkrijgen. Dit visum is gratis, maar u dient wel een klein bedrag aan wegenbelasting te voldoen. De asfaltwegen zijn van een goede kwaliteit en zodra u buiten de steden bent is het rustig op de weg. In Swaziland kan men zowel met Afrikaanse Randen als met Swazi Lilangeni betalen. Beide valuta hebben dezelfde waarde en worden door elkaar gebruikt. Buiten Swaziland kunt u echter niet met Lilangeni betalen.
Bezienswaardigheden zijn: de lokale markt in Mbabane, de wildreservaten Hlane, Mlilwane en Mkhaya, het Nationaal Museum, het Mantenga Craft Centre / Mantenga Cultural Village, Swazi Candles en de Ngwenya Glass Factory.
Tijdzone Tijdens onze zomertijd is er geen tijdsverschil.
Tijdens onze wintertijd is het in eSwatini* (sinds 20/04/2018 heet Swaziland eSwatini) 1 uur later. Swaziland kent geen verschil in wintertijd en zomertijd.
Visa U dient te beschikken over een paspoort dat nog minimaal 3 maanden geldig is bij aankomst in eSwatini. Een visum is verplicht. Deze kunt u gratis aanschaffen bij de grens van eSwatini (3 maanden geldig).
Taal SiSwati (Swazi) en Engels zijn beide een officiële taal in eSwatini .
Geloof Zo'n zeventig procent van de mensen in eSwatini is zionist, een mix van christendom en traditionele animistische geloven. Ook zijn er rooms-katholieken, anglicanen en methodisten. De islam en het jodendom hebben beiden een zeer kleine aanhang in het land.
Cultuur en gewoonte Polygamie is nog altijd zeer gebruikelijk in eSwatini. Sommige mannen hebben zo veel vrouwen dat zij niet op één hand zijn te tellen. De vader van de huidige koning had er zelfs meer dan honderd.
Elk jaar in september komen de mooiste jonge meisjes van het land bijeen bij het paleis van de Koningin moeder om daar voor de huidige koning te dansen. Hij kiest tijdens dit evenement jaarlijks een nieuwe, extra vrouw uit. Overigens rukt het principe van monogamie wel steeds verder op. Veel mannen vinden meerdere vrouwen simpelweg te duur. De man wordt immers geacht al zijn vrouwen en kinderen te onderhouden. Ook het enorme aantal hiv-geïnfecteerden in het land, het hoogste percentage ter wereld, maakt het hebben van veel vrouwen en frequente wisselende seksuele contacten minder aantrekkelijk.
De koning heeft in eSwatini nog altijd enorme status. Grapjes over de man of kritische opmerkingen over de monarchie worden niet op prijs gesteld. Sterker nog, je kunt er de gevangenis voor invliegen.
Het maakt dus niet uit hoe republikeins gezind je bent, je kunt je overtuigingen op dit vlak dus maar beter voor je houden tijdens je bezoek aan eSwatini .
Fotografie
U zult in eSwatini naar hartenlust kunnen fotograferen: prachtige landschappen, vele wilde dieren, kleurrijke markten en nog veel meer. Wanneer u de lokale bevolking wilt fotograferen is het netjes om van tevoren toestemming te vragen. Het is raadzaam om voldoende materiaal en ook batterijen uit Nederland mee te nemen. Ons advies is om ruim voldoende opslagruimte vanuit Nederland mee te nemen.
Mobiel netwerk en telefoon
Als je telefoon simlockvrij is doe je er het verstandigst aan in eSwatini een lokale simkaart te kopen. Daarmee bel je prepaid en de simkaart zelf kost niet veel. In het Swazi Mall winkelcentrum in Mbabane vind je belwinkels die je met liefde een simkaart verkopen. Beltegoed kun je werkelijk op elke hoek van de straat aanschaffen.
De meeste luxe resorts in eSwatini hebben tegenwoordig draadloos internet. Ook zijn er in Mbabane en Manzini internetcafés te vinden waar je online kunt gaan. Verwacht geen Nederlandse snelheid en internet kwaliteit, maar zo dramatisch als het vijf geleden was, is het op de meeste plekken in eSwatini ondertussen ook niet meer. Probeer op het platteland echter niet naar internetcafés te zoeken. Wel hebben sommige hotels bij de grotere wildparken hun eigen computer met internet of wifi in hun bar.