Los Angeles, ook wel ‘the City of Angels’ genoemd, is onlosmakelijk verbonden met Hollywood. Een van de bezienswaardigheden in Hollywood is de Walk of Fame, een lange rij met circa 2.500 sterren die beroemdheden uit de entertainmentindustrie eren. Voor spanning en sensatie ga je naar Disney of de Universal Studios. Verder telt het uitgestrekte Los Angeles veel stranden, waaronder Venice Beach (‘muscle beach’) en Santa Monica, met het eindpunt van de historische Route 66. Daarnaast heeft de stad veel cultuur te bieden in de vorm van musea en theaters. Sportliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij diverse grote sportclubs die LA vertegenwoordigen.
Bezienswaardigheden & activiteiten
Downtown Los Angeles: In Downtown LA vind je hoge wolkenkrabbers, winkels, restaurants en bars. Leuke wijken om te bezoeken zijn Chinatown en Little Tokyo. Een bezienswaardigheid in Little Tokyo is Noguchi Plaza met de Doizaki Gallery, waar je traditionele en moderne Japanse schilderkunst, kostuums en beelden bewondert. Neem in Little Tokyo ook een kijkje bij de James Irving Garden, compleet met waterval en kabbelende beek. Andere bezienswaardigheden in Downtown zijn het Museum of Contemporary Art (MOCA), het Grammy Museum, het fraai vormgegeven Music Center and Disney Hall en het Staples Center, waar alle grote sportclubs van LA hun thuiswedstrijden spelen. Voor een goede oriëntatie op de stad kun je naar de nieuwste bezienswaardigheid: OUE Skyspace LA. Dit is een uitzichtplatform op de 69e en 70e verdieping van de U.S. Bank Tower. Waaghalzen gaan van de Skyslide, een glazen glijbaan hoog boven de straten van LA.
El Pueblo de Los Angeles: In het centrum ligt ook het El Pueblo de Los Angeles Historical Monument, de plaats waar Los Angeles in 1781 gesticht werd. Het monument bestaat uit 27 historische gebouwen, waarvan 11 toegankelijk zijn voor publiek. Het oudste gebouw is Avila Adobe uit 1818. Het huis is ingericht als museum, met een gereconstrueerde inrichting van de jaren 1840.
Getty Center: Deze gigantische modernistische tempel op de top van de Santa Monica Mountains werd grotendeels gefinancierd door J. Paul Getty, een oliemagnaat met een grote liefde voor de schone kunsten. Hij liet het museum ongeveer 1,3 miljard dollar na, waarmee de organisatie de hand wist te leggen op werken van grote kunstenaars als Van Gogh, Rembrandt en Man Ray. Velen beschouwen het als het mooiste museum van de Verenigde Staten. De omringende tuinen zijn ook zeer de moeite waard om te bezoeken, evenals de Getty Villa (het andere gedeelte waar het J. Paul Getty Museum uit bestaat).
Los Angeles County Museum of Art: Met meer dan 110.000 stukken binnen haar muren is het LA County Museum of Art een van de meest vooraanstaande kunstmusea van Amerika. Het museum is voor een groot deel gewijd aan kunstwerken die uitdrukking geven aan de geschiedenis, geografie en diverse bevolking van Los Angeles. Daarnaast bestaat de collectie onder andere uit Afrikaanse, Aziatische, Egyptische, Europese en Romeinse kunst van alle tijden en genres.
Hollywood: Hollywood is misschien wel de beroemdste wijk van Los Angeles. Bezoek de Walk of Fame, een lange rij met circa 2.500 sterren die beroemdheden uit de entertainmentindustrie eren. Voor het Chinese Theatre (aan Hollywood Boulevard) zijn de celebrities op een andere manier in het zonnetje gezet. In de stoep voor de Chinese bioscoop zijn namelijk tweehonderd hand- en voetafdrukken van beroemdheden in het cement vereeuwigd.
Universal Studios & Disney: Meer entertainment vind je in Universal Studios, waar je oude filmstudio’s en spannende attracties kunt bezoeken. Maak ook een ritje in de Minion-achtbaan en bekijk het Springfield-decor van The Simpsons! Universal Studios ligt in de wijk Hollywood. In de voorstad Anaheim ligt Disneyland Resort, het magische kleinere broertje van Orlando's Disneyworld.
Hollywood Sign: De negen grote witte letters Hollywood op Mount Lee werden in 1923 als een reclamecampagne voor een vastgoedproject op de heuvel geplaatst. Oorspronkelijk stond er ‘Hollywoodland’, maar verregaand verval en een aardverschuiving kortten het woord in. Het beste zie je de letters op de hoek van Sunset Boulevard en Bronson Avenue. Echte fans ondernemen een wandeling van enkele kilometers over de Brush Canyon Trail in Griffith Park. Dit park biedt mooie uitzichten over de stad. Je kunt ook het Griffith Observatory bezoeken; een art-decogebouw dat in menige film een rol speelde (onder andere Rebel Without A Cause met James Dean en Charlie's Angels). Er zijn tentoonstellingen over wetenschap en de ruimte. Een andere attractie in Griffith Park is de Los Angeles Zoo.
Beverly Hills: Wil je jezelf even in rijkdom wanen, ga dan naar Rodeo Drive in Beverly Hills. In deze exclusieve winkelstraat zijn alle grote Europese en Amerikaanse mode-ontwerpers vertegenwoordigd. Het gebied tussen Wilshire Boulevard en Santa Monica Boulevard wordt de Gouden Driehoek genoemd: hier liggen de meest exclusieve winkels. De wijken in Beverly Hills zijn de moeite waard om doorheen te rijden, eventueel met een georganiseerde tour waarbij je de laatste ins en outs over de sterren komt te weten.
Venice Beach: Sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw staat de Ocean Front Walk van Venice Beach bekend als kleurrijke doorsnede van alle bevolkingsgroepen en stereotypes die Los Angeles rijk is. Vanwege haar vele kanalen en bruggen heeft het wel iets van Venetië, vandaar ook haar naam 'Venice' oftewel het Venetië van Noord-Amerika.
Malibu Beach: Via de prachtige Pacific Coast Highway (ook wel Highway 1 genoemd) bereik je Malibu, een prachtig strand waar veel beroemdheden vertoeven. Het is een populaire locatie voor surfers en vanaf de Malibu Pier heb je grote kans spelende dolfijnen te zien.
Santa Monica: In Santa Monica ligt de Santa Monica Pier, het eindpunt van de Route 66. Het strand van Santa Monica wordt vaak gebruikt voor filmopnames, een goed voorbeeld daarvan is de serie Baywatch. Op de pier is een klein, typisch Amerikaans amusementspark.
Omgeving
Mission San Juan Capistrano: Rijd je van LA naar San Diego, dan kun je vlak langs Interstate 5 een bezoek brengen an San Juan Capistrano. Dit oude Spaans aandoende stadje herbergt de zendingspost ('mission') van Juan Capistrano. Deze post is de enige in Orange County en de kerk is nooit meer opgebouwd na een zware aardbeving, maar dit doet niets af aan de schoonheid.
Aquarium of the Pacific: Het Aquarium of the Pacific in Long Beach (op ongeveer een half uur rijden van Los Angeles) is een schitterende dagtrip voor jong en oud. Er zijn 12.500 dieren in verschillende onderkomens. Hoogtepunten zijn de Shark Lagoon en het Lorikeet Forest.
Vervoer
Het verkeer rondom en in Los Angeles is erg druk. De snelwegen zijn breed en het verkeer is onrustig, heel anders dan op andere plekken in Zuidwest-Amerika. Als je met een camper reist, is de meest ontspannen manier om je door de stad te verplaatsen als volgt: parkeer je camper op een van de campings buiten de stad of in Santa Monica aan het einde van Highway 10. Verken vervolgens het centrum per Hop-on, Hop-off bus. Bekijk goed welke bezienswaardigheden je wil bezoeken en welke camping je dus het best kunt kiezen, want het centrum is erg uitgestrekt en het duurt lang om van de ene plek naar de andere te komen. Vanaf de campings Dockweiler RV Park en Malibu Beach RV Park kun je een taxi of Uber nemen naar Santa Monica Pier en vanaf hier per Hop-on Hop-off bus verder reizen. Vanaf Balboa RV Park kun je het beste rond Hollywood opstappen op de Hop-on. De locals weten vaak ook raad met het OV. Vraag bijvoorbeeld op de camping of in het hotel om advies hoe je het beste bij de gewenste bezienswaardigheden kunt komen.
Taxiritten in LA zijn vaak erg duur, in verband met de enorme afstanden die afgelegd moet worden om op de plek van bestemming te komen. Uber kan een voordelig alternatief zijn. Laat je goed voorlichten voor je op pad gaat.
Natuurlijk kun je ook met het reguliere openbaar vervoer (OV) reizen. Dat is handig als je niet het hele centrum wil zien, maar één bezienswaardigheid - zoals Universal Studios of Getty Center. In LA rijden verschillende busmaatschappijen. Veel wijken hebben een eigen busdienst. De overkoepelende organisatie is de LACMTA (Los Angeles County Metropolitan Transportation Authority), kortweg MTA of Metro genoemd. Je kunt je kaartje kopen in de bus, maar zorg wel voor gepast geld. De oranje gekleurde bussen zijn lokale bussen: deze hebben meer haltes dan de rode Rapid- of Expressbussen. Het metrosysteem van Los Angeles kent vijf lijnen, waaronder drie bovengrondse lightrailverbindingen naar onder meer Long Beach en het vliegveld. Met de ondergrondse metro kun je onder andere in Hollywood en bij het Union Station komen. Bij vliegvelden, trein- en busstations en bij de grotere hotels staan taxi’s opgesteld.
Klimaat
Los Angeles kent een mediterraan of subtropisch klimaat. Dit betekent dat de winters mild zijn en de zomers aangenaam. De oceaan zorgt in de zomer voor een verkoelende bries en een wat aangenamere temperatuur in het binnenland. In de winter schommelen de maximumtemperaturen rond de twintig graden. In de zomermaanden ligt de gemiddelde temperatuur rond de dertig graden. Neerslag is tijdens de zomermaanden uitzonderlijk, de meeste neerslag valt in de winter, in de vorm van regen. Februari is de natste maand van het jaar.
Sport
Op 17 oktober 1999 werd het Staples Center geopend, een multifunctioneel sportcomplex dat als thuisbasis dient voor de basketbalteams de Los Angeles Clippers (NBA), Los Angeles Lakers (NBA), de Los Angeles Sparks (de vrouwelijke tegenhanger van de Lakers, die uitkomen in de WNBA) en de Los Angeles D-fenders (het basketbalteam met opkomende sterren). Ook het ijshockeyteam de Los Angeles Kings speelt in het Staples Centre, net zoals de Los Angeles Avengers (American football).
Een andere grote sportclub is de Los Angeles Dodgers, een honkbalteam dat oorspronkelijk in New York werd opgericht, maar zich vanaf 1958 in Los Angeles heeft gevestigd.
Los Angeles heeft twee keer de Olympische Spelen georganiseerd, in 1932 en in 1984. Door de economische malaise was LA de enige stad die in 1932 bereid was om de Spelen te organiseren. Er deden destijds maar 37 landen mee: veel sporters konden zich de reis naar Californië niet veroorloven. In 1984 was LA wederom de enige stad die zich kandidaat gesteld had. Ondanks het feit dat deze Spelen door verschillende landen werden geboycot, namen er alsnog 140 naties deel.
Geschiedenis
In 1542 arriveerden de eerste Europeanen onder leiding van Juan Rodríguez Cabrillo in het gebied, dat oorspronkelijk door verschillende indianenstammen bewoond werd. Hij eiste het gebied op voor het Spaanse keizerrijk. Na deze claim op het grondgebied reisden ze verder en werd er 227 jaar lang niets met het gebied gedaan. Op 2 augustus 1769 bereikten Gaspar de Portulà en de Franse missionaris Juan Crespí het huidige Los Angeles. Crespí schreef dat het gebied geschikt was voor een grote nederzetting. Bovendien kon men de zogenaamde 'El Camino Real' (de Koninklijke weg) verder uitbouwen, zodat San Francisco met San Diego verbonden zou worden. Op 4 september 1781 werd er officieel een dorp gesticht in opdracht van de gouverneur van Californië. Het kreeg de naam ‘El Pueblo de Nuestra Señora la Reine de los Ángeles del Río de Porciúncula’, wat vertaald kan worden als ‘het dorp van onze vrouwe de koningin der engelen aan de Porciúna-rivier'.
In het begin van de twintigste eeuw groeide de stad spectaculair, mede dankzij de komst van een spoorweg die LA met het oosten van het land verbond. In 1913 zorgde het aquaduct van William Mulholland ervoor dat grote hoeveelheden water vanuit het noorden de stad konden bereiken. De beide gebeurtenissen worden beschouwd als de belangrijkste factoren in de plotse economische groei en het exploderende bevolkingscijfer.
Vanaf de jaren 1920 kenden verschillende industrieën in LA een sterke bloei, met aan kop de filmindustrie. Dankzij de ideale weersomstandigheden in de stad zakten heel wat filmmakers uit het noorden af naar LA. Het succes van de filmindustrie zorgde opnieuw voor een sterke bevolkingstoename, aangezien steeds meer beginnende acteurs en actrices er hun kans op eeuwige roem wilden grijpen. Tegen het einde van de jaren vijftig telde de stad meer dan twee miljoen inwoners. Vanaf de jaren 1990 zijn veel wijken in de stad grondig aangepakt, waardoor de criminaliteit en het aantal 'gangs' drastisch daalde. Hoewel de stad meedraait in de top op het gebied van cultuur, media, internationale handel en zaken, is het nog steeds het beroemdst om de bruisende entertainmentindustrie, die met name in Hollywood volop aanwezig is.