De Ngorongoro-krater is de grootste intakte caldera (ingestorte vulkaankegel) ter wereld. Hij bevindt zich ten noordwesten van Arusha in Tanzania op 2200 meter NAP. Deze vulkaanresten zijn vermoedelijk 2-3 miljoen jaar geleden ontstaan uit een vulkaan die zo'n 5 kilometer hoog moet zijn geweest. Ngorongoro is één van Afrika's meest spectaculaire natuur gebie­den. Hier ligt één van de grootste kra­ters van de wereld met een oppervlakte van 264 vierkante kilometer. Het gebied rond de vulkaan is ruig en praktisch onbegroeid. Zelfs voor het wild is dit een bijna onleefbaar gebied. Op de bodem van de krater is een biotoop ontstaan waar veel diersoorten zich thuis voelen, zoals leeuw, hyena, cheeta, luipaard, Thomson Gazelle, nijlpaard, olifant, buffel, wildebeest, zebra en neushoorn. Bossen, moerassen, een zouthoudend meer en savannes zorgen voor voldoende voedsel. Duizenden flamingo's waden in het lage water van het Magadimeer. De Ngorongoro krater wordt ook wel ‘s werelds achtste wereldwonder genoemd.

Het gebied wordt het Ngorongoro Consernatie Gebied (Ngorongoro Conservation Area) genoemd omdat de Masaai in dit gebied mogen leven (ze mogen niet op de bodem van de krater wonen maar er overdag wel hun vee laten grazen). Het kan daarom geen Nationaal Park worden genoemd. Een uniek aanzicht aangezien je de geiten en koeien van de Masai naast de Impala's, zebra's en andere wilde dieren ziet grazen.

Overnachten in de krater is niet mogelijk. Er zijn wel een paar unieke lodges gebouwd aan de rand van de krater met een spectaculair uitzicht. De meeste mensen zullen echter nét buiten het park overnachten op een half uurtje rijden van de Ngorongoro krater. Dit scheelt aanzienlijk in de prijs. De groepsreizen zullen op de camping aan de rand van de krater overnachten, te midden van het conservatiegebied.