COMMUNICATIE

De officiële taal in Namibië is Engels, maar er wordt ook Duits en Afrikaans gesproken. Omdat iedereen Engels spreekt is het makkelijk om te communiceren met de plaatselijke bevolking. Aangezien er 11 etnische groepen leven, worden ook verschillende soorten dialecten gesproken.

WELK TYPE RIJBEWIJS HEB IK NODIG?

Voor autorijden in Namibië is een Europees rijbewijs voldoende. Je moet dus geen internationaal rijbewijs aanschaffen. Een internationaal rijbewijs wordt enkel vereist wanneer het Europees rijbewijs niet voldoet aan volgende kenmerken:

- “Drivers License” moet in het Engels vermeld worden

- de pasfoto van de chauffeur moet duidelijk zijn

WELKE TAAL WORDT ER GESPROKEN?

De officiële taal in Namibië is Engels, maar er wordt ook Duits en Afrikaans gesproken. Omdat iedereen Engels spreekt is het makkelijk om te communiceren met de plaatselijke bevolking. Aangezien er 11 etnische groepen leven, worden ook verschillende soorten dialecten gesproken.

- het rijbewijs moet geldig zijn voor de hele duur van de reis

IS KRAANTJES WATER DRINKBAAR?

Over het algemeen is het veilig om water te drinken in Namibië, maar we raden toch aan om flessenwater te gebruiken. Flessenwater is overal te koop. Water is schaars in Namibië, ga er dus aub steeds spaarzaam mee om.

HYGIENE

In tegenstelling tot sommige andere Afrikaanse landen is Namibië echt een proper land, met een hoge norm wat betreft hygiëne. Omdat de inwoners zich bewust zijn van de enorme natuurpracht en trots zijn op hun land, vindt je weinig zwerfvuil. De sanitaire voorzieningen zijn over het algemeen zeer proper.

STABIEL POLITIEK KLIMAAT

Sinds de onafhankelijkheid in 1988 heerst in Namibië een stabiel politiek klimaat met een democratisch meerpartijenstelsel en respect voor alle rassen, stammen en religies.
Het land is overwegend katholiek en heeft geen last van extremisme.

FOOIEN

Het geven van een fooi is gebruikelijk in Namibië. Wanneer de bediening niet in de prijs is inbegrepen, kan je stellen dat 10% van het totale bedrag een goede richtlijn is.

Het geven van een fooi in Namibië gebeurt vrijwillig en discreet en wordt beschouwd als appreciatie van een goede service. Een gegeven fooi dient steeds aangepast te zijn aan de geleverde service. Een aantal richtlijnen:

- restaurants, hotels en drankgelegenheden: 15%

- porters: 10 ZAR - 20 ZAR (afhankelijk van de hoeveelheid bagage)

- autobewakers: 2 ZAR - 5 ZAR

- bedienden bij een tankstation: 2 ZAR – 5 ZAR

- personeel in lodges: 30 ZAR – 50 ZAR per gast per dag

(meestal staat er een box voor fooien bij de receptie)

- gidsen (activiteiten): 100 ZAR - 250 ZAR per gast

(afhankelijk van de duur van de tour/activiteit en betrokkenheid/inzet van de gids)

- privé gidsen: 100 ZAR - 300 ZAR per dag

Het geven van een fooi aan een gids is voor hen een bonus en hangt volledig af van de verkregen service. Fooien worden zowel aanvaard in de lokale als in een vreemde munteenheid. Wanneer je niet zeker bent wanneer je best een fooi kan geven, volg je best de algemene regel om aan het einde van je verblijf of activiteit een eenmalige fooi te geven voor alle dagen in plaats van het geven van een fooi per dag.

NATIONAL PARK FEES

Bij de nationale parken dient er inkom betaald te worden. De park fees zijn in Namibië niet duur. Kinderen jonger dan 16 jaar betalen tussen 60 en 100 NAD terwijl volwassenen tussen 200 en 250 NAD betalen. Om met een wagen binnen te rijden betaal je 50 NAD.

VETINARY CORDON FENCES

De “Red Line”, een veterinaire afsluiting en maatregel tegen de pest, scheidt noordelijk Namibië van de centraal en zuidelijk gelegen delen van het land. In Namibië en Botswana laten deze omheiningen het toe om vlees te vervoeren van het zuiden naar het noorden en van het oosten naar het westen. Het is echter niet toegelaten om langs deze barrière vlees te transporten van het noorden naar het zuiden en van het westen naar het oosten aangezien de noordelijke regio’s gekend zijn als een met mond-en-klauwzeer besmette zone.

Het is dus wel toegelaten om rauw vlees en dierlijke producten zoals ongepasteuriseerde melk en verse producten mee binnen te brengen in een “geïnfecteerde zone”. Bij het binnenrijden van een nationaal park mogen jullie vlees, zuivel & ander voedsel meenemen maar jullie zullen deze niet meer mogen meenemen wanneer jullie het park opnieuw verlaten. Bij sommige van deze afsluitingen wordt gevraagd om met de wagen door een plas gevuld met desinfecterend product te rijden. De inzittenden dienen met hun schoenen (degene die jullie aan hebben maar ook de extra paren in jullie bagage) even op een met product geïmpregneerd matje te gaan staan.

In Namibië is het verboden om vlees en verse producten mee te nemen van:

- Katima Mulilo naar Rundu

- Rundu naar Grootfontein

- Palmwag (zuid) naar Damarland

- aan de afsluiting tussen Tsumkwe en de hoofdweg tussen Rundu en Grootfontein

- van Etosha naar het zuiden

Je mag wel vlees van het Zuiden naar Etosha meenemen. Vanwege de veterinaire afsluitingen in Botswana is het verboden om vlees te vervoeren van Maun naar Nxai Pan, Makgadigadi, Nata of Ghanzi. Het is wel toegestaan van Maun naar de Tsodillo Hills, Moremi, Chobe en Savuti.

CHECK-IN & CHECK-OUT

Check-in is meestal vanaf 14u en de check-out is gebruikelijk rond 10u à 11u. Indien je later zou willen vertrekken, kan je dit best ter plaatse regelen om de bagage aan de receptie te deponeren. De meeste accommodaties zijn flexibel indien mogelijk.

ZEKER MEENEMEN

▪ geldige paspoorten
▪ kredietkaarten (geen AmEx of Diners)
▪ rijbewijs

▪ gesloten wandelschoenen

▪ verrekijker

▪ zonnecrème / pet

▪ muggenspray (deet)

▪ desinfecterende handgel

▪ hoofdlamp of zaklamp

▪ korte broeken, T-shirts

▪ windstopper, fleece, lange broek, muts en handschoenen (in Namibië kan het ‘s nachts en vroeg in de ochtend erg koud worden)

▪ slaapzak (voor wie kampeert, kan ook gehuurd worden, maar zijn niet van de beste kwaliteit)

▪ reiskussen

▪ fototoestel

▪ autolader en powerbank voor GSM

TIPS
▪ Het gebeurt dat jullie in Namibië een aantal uren rijden zonder een winkel of tankstation tegen te komen. Zorg er dus voor om altijd voldoende water en een snack mee te nemen.
▪ Maak er een gewoonte van om regelmatig bij te tanken, ook als de brandstoftank nog niet leeg is. Het kan immers gebeuren dat het volgende tankstation geen brandstof beschikbaar heeft.
▪ No off road driving waar het niet uitdrukkelijk toegestaan is. Reden is niet enkel de veiligheid van onze klanten, maar ook het feit dat wielsporen ernstige schade aan het gevoelige ecosysteem toebrengen.
▪ In jullie GPS zijn de meeste lodges en campsites terug te vinden.

▪ Rijd niet sneller dan de toegestane snelheid.

▪ In de tent kan je geen muggennet gebruiken, in de lodges zijn de kamers standaard uitgerust met muggennetten.

WEETJES

▪ Namibië is zonder twijfel een paradijs voor fotografen. De mooie natuurtaferelen zorgen voor buitengewone foto’s. Let wel op, sommige stammen op toeristische routes vragen geld wanneer je hen wenst te fotograferen.

▪ In Namibië geldt er een uitvoerverbod voor souvenirs die gemaakt zijn van beschermde dier- en/of plantensoorten. Wanneer je souvenir een CITES-certificaat bevat, is er doorgaans geen probleem.

▪ Namibië staat bekend om haar erg diverse keuken. Ook voor mensen die houden van het culinaire aspect, is Namibië the place to be. Verspreid over het land, worden er andere bereidingswijzen gebruikt, zo wordt er aan het eten telkens een compleet andere smaak gegeven.

▪ Een kerkdienst bijwonen blijft voor de Namibische bevolking een populaire gebeurtenis. Zij zien dit niet enkel als een religieuze verplichting, het is een gemeenschapsgebeuren waar je vrienden en familie ontmoet. Sommigen kerken hebben tot drie diensten per week.

PUBLIEKE VAKANTIEDAGEN

Wanneer een publieke feestdag op een zondag valt, wordt de daaropvolgende maandag meestal een brugdag. Een beperkt aantal winkels is geopend op publieke vakantiedagen (meestal tot 12 à 13u).

- 1 januari: Nieuwjaar

- 21 maart: Dag van de Onafhankelijkheid

- goede vrijdag: varieert elk jaar

- paasmaandag: varieert elk jaar

- 1 mei: Dag van de Arbeid

- 4 mei: Cassinga dag

- Hemelvaart: varieert elk jaar

- 25 mei: Dag van Afrika

- 26 augustus: Heldendag

- 10 december: internationale dag van de rechten van de mens

- 25 december: Kerstmis

- 26 december: Boxing day