Bezienswaardigheden & activiteiten

Fisherman’s Wharf: Fisherman's Wharf is een havengebied met diverse pieren waar van alles te zien is. Van een oorlogsschip waar je binnen kunt kijken tot de zeeleeuwenhangplek op Pier 39. De zeeleeuwen hebben de havensteigers in beslag genomen na de aardbeving in 1989 en zijn er bijna het hele jaar rond te bewonderen. Daarnaast vind je op Pier 39 veel winkeltjes, restaurants en vrolijke straatartiesten.

Alcatraz: Vanaf Fisherman’s Wharf vertrekt de boot naar gevangeniseiland Alcatraz, waar onder andere Al Capone gevangen heeft gezeten. Je kunt er zelf rondwandelen, maar de meerderheid van de bezoekers kiest voor de audiotour, die ook beschikbaar is in het Nederlands. Je krijgt dan een koptelefoon en een afstandbediening en wordt door de stem van een verteller door de gevangenis geleid. Naast de gevangenis biedt het eiland prachtige natuur en veel bijzondere vogels. Denk er zeker aan om (ver) van tevoren je tickets voor Alcatraz te regelen via de website van Alcatraz Cruises.

Golden Gate Bridge: Het boegbeeld van San Francisco is de bijna drie kilometer lange roodkleurige Golden Gate Bridge. Het is een mooie belevenis om over de brug te rijden, fietsen of wandelen. Het Golden Gate Park is het grootste park van San Francisco. Er zijn onder andere botanische tuinen. Wil je de Golden Gate Bridge over rijden met een auto of camper? Dan betaal je tol. Lees meer onder het kopje 'Vervoer'.

Chinatown: Al in de Spaanse koloniale tijd kwamen er Chinezen naar Amerika. In San Francisco vestigden ze zich voornamelijk in één grote wijk. Tegenwoordig wonen er ruim 70.000 Chinezen en is de wijk uitgegroeid tot de grootste Chinatown buiten Azië. Het is een mengeling van Chinese ateliers, winkels en restaurants. Een echte toegangspoort ontbreekt niet. De poort staat bij Grant Avenue en Bush Street.

Coit Memorial Tower: De Coit Memorial Tower werd in 1933 gebouwd met een gift van Lillie Hitchcock Coit, een vrouwelijke vrijwilliger van de brandweer die graag iets bij wou dragen aan de schoonheid van haar geliefde San Francisco. De 64 meter hoge toren staat op Telegraph Hill en is van binnen versierd met muurschilderingen die het leven in het vroegere San Francisco uitbeelden. Tegen een kleine betaling (tickets zijn verkrijgbaar bij de kassa van de souvenirshop) ga je met de lift naar boven, waar je een uniek uitzicht hebt over de stad, de baai en de bruggen. Hier zie je goed hoe het typische stratenpatroon er uitziet. Een ander mooi uitzicht op San Francisco heb je vanaf de heuvels van Twin Peaks.

Lombard Street: Het meest kronkelige straatje van de wereld, oftewel ‘the crookedest street in the world’, ligt in San Francisco. De lange, rechte Lombard Street gaat hier opeens over in een kort kronkelig stukje met haarspeldbochten. De weg slingert midden tussen bloemenperken naar beneden. Het is een van de populairste bezienswaardigheden van San Francisco en een erg geliefde straat onder toeristen om met de auto doorheen te rijden.

San Francisco Museum of Modern Art: Het San Francisco Museum Of Modern Art (SFOMOMA) heeft een bijzondere collectie van fotografie. Van Ansel Adams tot Annie Leibowitz, maar ook een zeer goede dwarsdoorsnede van moderne Aziatische fotografie. Het museum is uitgebreid en opent weer op 14 mei 2016. Een ander interessant museum is het Cable Car Museum. Hier ontdek je de geschiedenis van de cable cars van San Francisco in beeld, schrift en geluid.Aquarium of the Bay: In dit grote aquarium, dat vlak bij de zeeleeuwen op Pier 39 is gelegen, loop je via

een onderwatertunnel onder de vissen door. Vaak zijn er combitickets beschikbaar die je korting geven op het bezoeken van andere attracties, zoals Alcatraz.

Alamo Square: Alamo Square staat bekend om de Victoriaanse panden, in de volksmond de 'Painted Ladies' genoemd. De pastelkleurige huizen zijn beroemd geworden door hun verschijning in de populaire tv-serie Full House uit de jaren '90.

Mission de Asis en Dolores-basiliek: Deze missiekerk, gebouwd door Spaanse kolonisten, is een van de oudste gebouwen van de stad en heeft verschillende aardbevingen doorstaan. Naast de kleine missiekerk ligt de grotere Dolores-basiliek, daterend uit 1918.

Omgeving

Natuurgebieden: Ten noorden van San Francisco ligt onder andere het Muir Woods National Monument, een prachtig Redwoodpark. Verder langs de Pacific Coast Highway zijn nog veel meer prachtige natuurgebieden met Redwoods te vinden. Op enkele uren ten oosten van San Francisco ligt Yosemite National Park, een van de drukst bezochte en mooiste parken van de Verenigde Staten.

Napa Valley: De relatief warme Napa Valley, aan de noordoostkant van de stad San Francisco, is een wijngebied dat zeer de moeite van een bezoek waard is. In verschillende wijngaarden kun je terecht voor een rondleiding en wijnproeverij.

Sausalito: Aan de overkant van de Golden Gate Bridge ligt het pittoreske kunstenaarsdorp Sausalito. Wandel hier door de gezellige straatjes en bekijk de mooie zandstranden en lagunes. Bezoek in het Bay Model Visitor Center het 100 bij 120 meter grote Bay Model, een hydraulisch schaalmodel dat de waterstromen van de San Francisco Bay en het omliggende riviersysteem nabootst.

Point Reyes National Seashore: Volg je Highway One vanaf de Golden Gate Bridge een klein uur in noordelijke richting, dan kom je uit bij Point Reyes National Seashore, waar indrukwekkende kliffen en mooie stranden de kust sieren. Bijzonder is de Alamere Falls, de indrukwekkendste waterval in de Bay Area vanwege haar hoogte én omdat het water vanaf een rots direct op het strand stort. De wandeling (retour) duurt circa vier uur. Informeer in het Bear Valley Visitor Center naar de condities van het pad. Tussen januari en april zijn er vaak walvissen te zien vanaf Chimney Rock en de Point Reyes Lighthouse. Ook buiten het walvisseizoen zijn deze plekken erg mooi om te bezoeken.

Klimaat

San Francisco heeft een mediterraans klimaat met koele zomers en milde winters, dat erg beïnvloed wordt door de ligging aan de Grote Oceaan. Doordat de warme lucht van het land botst met de vochtige lucht boven de zee is San Francisco vaak gehuld in een deken van mist. Het kan er in de zomer heerlijk zonnig en aangenaam zijn (net boven de twintig graden in juli en augustus), maar in korte tijd kan de temperatuur zomaar 10 graden dalen. De winters zijn nooit echt koud: in januari wordt het overdag gemiddeld zo'n 15 graden en 's nachts blijft de temperatuur een aantal graden boven het vriespunt. De natste maanden zijn de wintermaanden.

Sport

San Francisco is de thuisbasis van de San Francisco Giants, een Major Leage (eerste klasse) honkbalploeg. De club speelt in AT&T Park, een mooi stadion ten zuiden van de Golden Gate Bridge. Een andere grote club is de San Francisco 49ers, die San Francisco op professioneel vertegenwoordigt in de westelijke divisie van de National Football League (NFL). Hun thuisbasis is Candlestick Park, gelegen in het Bayview Heights-gebied.

Geschiedenis

Er leven al eeuwenlang mensen op de plaats van San Francisco. De Spanjaarden stichtten er in 1776 de eerste handelspost. Zij probeerden de Ohlone-indianen, die in het gebied tussen het huidige San Francisco en Big Sur leefden, te bekeren. Dit verliep niet altijd zonder geweld.

Rond 1850 werd er in de Sierra Nevada, het gebergte in het oosten van Californië, goud ontdekt. Goudzoekers van allerlei nationaliteiten overspoelden de stad en de criminaliteit vierde hoogtij: bordelen, casino’s en opiumtenten verdienden goed geld. De explosieve groei van de mijnbouw duurde voort tot 1879. Schatrijk geworden van de goud- en zilvervondsten bouwden de mijnbouwers schitterende villa’s in San Francisco. Duizenden Chinese koelies bouwden de eerste spoorlijn. Veel van deze Chinezen bleven in de stad wonen en legden de basis voor Chinatown. De Californische Gold Rush heeft ervoor gezorgd dat San Francisco het zakelijke en financiële centrum van de westkust werd. De Bank of America is bijvoorbeeld opgericht in San Francisco.

In de negentiende eeuw deden cable cars hun intrede. De eerste trams werden door vier paarden over de heuvels voortgetrokken. Een ongeval, waarbij een van de paarden viel en het hele span verongelukte, was de aanleiding voor modernisering. Ingenieur Andrew S. Hallidie ontwikkelde de ‘cable car’, een tram die door een kabelsysteem wordt voorgetrokken. De eerste tram reed op 2 augustus 1873 en tot op de dag van vandaag kan men er gebruik van maken.

De stad werd rond het jaar 1900 zes keer getroffen door een aardbeving. De meest vernietigende was de aardbeving van 1906. Na de beving ontstond een vuurzee die drie dagen aanhield. Driekwart van de stad (28.000 gebouwen) werd verwoest en zo’n 250.000 mensen raakten dakloos.

In de Tweede Wereldoorlog werd San Francisco na het bombardement op Pearl Harbor (Hawaï) een belangrijke oorlogshaven. De commandocentrale voor het Grote Oceaan-gebied vestigde zich in de stad. Na de oorlog ontwikkelde Californië zich tot de belangrijkste landbouwstaat in Amerika en bloeide de handel in de stad levendig. Er was een enorme toestroom van emigranten uit Azië.

Het Monterey Pop Festival en de Summer of Love waren hoogtepunten van de hippiebeweging in de jaren zestig. In 1967 vormde zich aan de universiteit van Berkely een protestbeweging tegen de Vietnamoorlog waar Amerika bij betrokken was. Voor homoseksuelen was San Francisco toen al de stad waar zij welkom waren, zich verzamelden en zich thuis voelden. Tegenwoordig is de buurt Castro (Eureka Valley) het hart van San Francisco's homogemeenschap. In de jaren zeventig van de vorige eeuw ontstond in Silicon Valley, het centrum van de computerindustrie, net ten zuiden van de stad.

Op 17 oktober 1989 werd San Francisco weer getroffen door een grote aardbeving. Er waren deze keer gelukkig veel minder slachtoffers. Veel inwoners zullen zich het instorten van de dubbeldekse Bay Bridge als gevolg van deze aardbeving nog herinneren.