Rondom de Grand Harbour in het zuiden van Malta, bieden drie ommuurde steden, beter bekend als The Three Cities - Vittoriosa, Cospicua and Senglea - een fascinerende blik op de maritieme geschiedenis van Malta. Als thuisbasis van de Ridders van St. John, kerken, grootse paleizen en imposante bastions, is de geschiedenis van The Three Cities misschien wel net zo rijk als die van de hoofdstad van Malta, Valletta.

Het gebied heeft een terechte plaats in de uitgestrekte geschiedenis van Malta opgeëist en wordt met de dag populairder. In The Three Cities hebben zich nu talrijke exclusieve restaurants, wijnbars, musea en een jachthaven gevestigd, waardoor het zeer aantrekkelijk wordt om hier te investeren in onroerend goed.

Ieder stadje heeft zijn eigen specifieke aantrekkingskracht en zijn eigen karakter dat zich onderscheidt van andere plaatsen op het eiland. Vittoriosa is de thuisbasis van vele gerenommeerde ridders-residenties, alsmede het Maritiem Museum, het folkloristisch museum en het Inquisitors Palace. Het huisvest ook verschillende artefacten en relikwieën van de ridders van St John.

Cospicua op zijn beurt is de thuisbasis van de indrukwekkende parochiekerk met een kapel vol met kunstwerken, terwijl Senglea gastheer is van twee verbazingwekkende kerken, namelijk St Philips en Onze Lieve Vrouw van de Overwinning.