De geschiedenis van Mdina gaat meer dan vierduizend jaar terug. Deze stad kan zich erop beroepen de oorsprong van het Maltese christendom te zijn, want het was hier dat de apostel Paulus geleefd zou hebben nadat hij in 60 na Christus schipbreuk had geleden voor de eilanden. Mdina, ook wel ‘de stille stad' genoemd, wordt 's avonds met lampen verlicht en is een fascinerende plek vanwege de tijdloze sfeer en de vele culturele en religieuze schatten die er aanwezig zijn.

Mdina heeft, afhankelijk van wie er heerste en welke rol de stad vervulde, veel verschillende namen en bijnamen gehad, maar haar middeleeuwse naam levert toch de beste omschrijving: Citta' Notabile - de adellijke stad.

Net als nu was het toen dé plek voor Malta's adellijke families, waarvan sommige afstammen van de Normandische, Siciliaanse en Spaanse heersers die vanaf de twaalfde eeuw Mdina als hun thuisbasis hadden. Hun indrukwekkende paleizen worden omgeven door nauwe, schaduwrijke straten.

Mdina is een van Europa's mooiste voorbeelden van een oude ommuurde stad en heeft een buitengewone mengeling van middeleeuwse en barokarchitectuur.