Gozo is een mystiek eiland vlakbij Malta. Hier lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Terwijl het verleden juist heel rumoerig was. Talloze volkeren hebben hier gewoond. Dat is nu nog te zien door de vreemde tempels die hier duizenden jaren geleden zijn gebouwd door de toenmalige bewoners. Het eiland heeft gezellige stadjes, tientallen kerken, ongerepte stranden en de ruige kustlijn is adembenemend mooi.

Enkele bezienswaardigheden

Victoria (Rabat)
Door veel mensen, met name de inwoners, wordt de hoofdstad van Gozo ‘Rabat’ genoemd. Deze grootste stad van het eiland heeft verschillende leuke bezienswaardigheden. Er zijn een aantal musea te bezoeken en bijvoorbeeld de verdedigingsburcht uit de Bronstijd. Dit noemt met de Citadel. Ook de kathedraal van Gozo is een bezoekje waard. Hij stamt uit de 17de eeuw en is gewijd aan Maria. Het ontwerp is te danken aan Lorenzo Gafa, die ook verantwoordelijk is voor de magistrale kathedraal van Mdina in Malta.

De Citadel
Deze plek in Victoria heeft een grote aantrekkingskracht op alle bezoekers. De verdedigingsburcht prijkt dan ook hoog boven de stad uit. Dit was natuurlijk vroeger heel belangrijk omdat vanaf hier het land werd verdedigd tegen indringers en er daarom goed zicht moest zijn. Vanuit de torens kan je van het geweldige uitzicht genieten. In de Citadel bevindt zich ook de prachtige kathedraal die ontworpen werd door de Maltese Lorenzo Gafa. Verder vind je binnen de muren een gevangenismuseum, het archeologische museum, het folkloristisch museum en het biologische museum.

Dwejra Point
Aan de westkust van het eiland Gozo vind je Dwejra Point, wat bekend staat als de mooiste duiklocatie van het eiland. Hier ligt, vlakbij de kust, de statige ‘rots van de generaal’ (Il-Gebla tal-General) met zijn Qawra Tower, waarlangs mensen omhoog konden worden gehesen. Ook staat Dwejra Point bekend om zijn binnenzee ‘Fungus Rock’, waar je heerlijk ongestoord kan zwemmen. Het gehele gebied hieromheen is uitermate geschikt om te duiken en te snorkelen.

Tempels van Ggantija
In 1827 werden de oude megalithische tempels van het eiland Gozo opgegraven nabij het plaatsje Xagħra. De bijzonder vormgegeven stenen partijen dateren uit de periode 3600-2500 voor Christus. Rondom dit gebied zijn veel werktuigen en gebruiksvoorwerpen gevonden. Nog altijd wekken deze tempels veel nieuwsgierigheid en vragen op.

Xlendi
In het zuidwesten van het eiland Gozo ligt het dorpje Xlendi, dat bekend staat om zijn prachtige rotsformaties, steile kliffen en uitmuntende stranden. In het dorp vind je de kapel die gewijd is aan ‘Onze Lieve Vrouw van de berg Karmel’ uit 1868, een uitkijktoren vanwaar vroeger het dorp werd bewaakt en een kleine wandelboulevard. Zeer bijzonder is de geheime molen die zich bevindt achter een kapel in een rots. Deze molen is gebouwd tijdens de Koude Oorlog van 1950 om kernenergie veilig te kunnen produceren.

Xewkija
Deze oudste plaats van het eiland is niet erg groot met zijn oppervlakte van ongeveer vier vierkante kilometer. De meest bezochte bezienswaardigheid is de bijzonder fraaie en tevens zeer grote koepelkerk ‘de Rotunda’. Er is maar liefst 27 jaar gebouwd aan deze prachtige paleisachtige kerk. In het Nationale Museum van Gozo is een stuk marmer met inscriptie te bewonderen wat tijdens opgravingen is gevonden in Xewkija. De inscriptie vertelt het verhaal over de dood van een Arabisch meisje met de naam Sarah. Verder is er nog een windmolen die deels te bezichtigen is en vind je er de Universiteit van het eiland.

Fort Rinella
De Victoriaanse vesting werd gebouwd door de Britten tussen 1878 en 1886. Vanuit deze locatie probeerden men gevaarlijke indringers op afstand te houden met militair geweld als kanonnen en kleinere vuurwapens. Sinds 1991 is het fort opengesteld voor publiek en kun je in dit museum meer te weten komen over dit deel van de geschiedenis.

Musea
Als je graag meer wilt weten over de geschiedenis van Gozo, is het aan te bevelen om wat musea te bezoeken. De meest interessante van het eiland zijn: Het Natural History Museum, het Archeologisch Museum in het Palazzo Bondi in Victoria, het Folklore Museum en het barokke Kathedraal Museum in de Citadel Victoria.